‘Corona bracht als vanzelf wat we al jaren nastreefden in beleid’

De coronacrisis bracht ongemak en afstand, maar ook kansen. De gemeente Maastricht ziet vanaf het begin van de coronacrisis vorig jaar een groot aantal sociale initiatieven ontstaan door inwoners. ‘Wat we al jaren nastreefden in beleid kwam door ‘corona’, door een crisis dus, tot volle wasdom. Corona bracht de inclusieve samenleving waar we het zo vaak over hebben.’ Het dilemma is nu: hoe kan je als overheid deze ‘nieuwe energie’ vasthouden? 

Een inwoner van Maastricht krijgt een kopje soep en een praatje tijdens de actie van Zweit veur Leid.
Beeld: ©Beeld: ©Zweit veur Leid / Zweit veur Leid

De sponsorloop Zweit veur Leid is al bijna dertig jaar een begrip in Maastricht. Jaarlijks wordt er rond de 60 a 70 duizend euro opgehaald voor het goede doel. Eind januari van dit jaar kon de loop voor het eerst niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Marc Stoffelen van de organisatie: ‘Al snel ontstond het idee om iets anders te doen, iets bij te dragen in de wijken van de stad waar mensen het zwaarst hebben. Wijken waar al veel eenzaamheid is en mensen het moeilijk hebben, wat is verergerd door de pandemie.’

Met sponsors, zoals een horecagroothandel en hotel- en restaurantketen, werden uiteindelijk op 23 en 24 januari 1600 koppen soep en broodjes uitgedeeld. Door mensen met een netwerk in de wijken, vertelt Stoffelen. ‘Een gezonde kop soep is heerlijk, maar het ging erom dat mensen weer even contact hadden, hun verhaal kwijt konden.’