Corona: hoe kun je thuis blijven als je geen thuis hebt?

Het duurde eventjes, maar na een stevige lobby van branchevereniging Valente, lukte het om dak- en thuislozen óók in tijden van corona een gezicht te geven. Dat ging niet vanzelf, vertelt Guusta van der Zwaart, bestuurder van De Tussenvoorziening, een grote aanbieder van maatschappelijke opvang in de regio Utrecht.

‘Toen de boodschap vanuit het Rijk heel duidelijk "Blijf thuis" was, bracht dat één en ander in een stroomversnelling. Want hoe kun je thuisblijven als je geen thuis hebt?'. Dat hielp om de zorg voor dak- en thuislozen op de kaart te zetten. ‘Want juist zij zijn superkwetsbaar nu’, zegt Van der Zwaart. 'Juist deze mensen kunnen gemakkelijk van de radar verdwijnen.'

dakloos, coronacrisis

Hectiek

De Tussenvoorziening zette dan ook alle zeilen bij om de doelgroep in beeld te houden. Van der Zwaart: ‘We hebben hectische weken achter de rug. Er kwamen vernieuwde richtlijnen op ons af en we moesten de opvang anders inrichten. Kleinschaliger en voor een "uitgedunde" doelgroep. We hebben een nieuwe locatie ingericht en we bereiden ons erop voor dat mensen ziek gaan worden. Daarvoor hebben we twee woningen voor quarantaine ingericht.’

En dan was er ook binnen de organisatie natuurlijk nog het één en ander te regelen. ‘We moesten snel digitaal leren werken, het ict-systeem moest daarop ingesteld worden. Er is een compleet nieuwe infrastructuur ontstaan, een nieuw normaal. Hoe werk je op afstand samen als team? Hoe houd je contact?’

Van de radar

Want juist dat contact houden met de doelgroep is één van de grootste uitdagingen voor de maatschappelijke opvang. ‘Juist deze mensen kunnen gemakkelijk van de radar verdwijnen.Mensen hebben geen groot netwerk, dat was al één van de redenen waarom ze überhaupt dakloos raakten’, vertelt Van der Zwaart.

'Hoe houd je dan in tijden van corona toch contact? ‘Door nieuwe manieren te zoeken. Telefonisch of via beeldbellen, of fysiek, maar dan met 1,5 meter afstand. Zo is er een hulpverlener die een stuk gaat wandelen met iemand, en dat kan prima op 1,5 meter afstand. Alles valt of staat met de goede band die hulpverleners al vóór de crisis met mensen hadden. Die band benutten we nu optimaal. We blijven in contact, desnoods door de brievenbus.'

Lees verder op de website van Divosa

Dit artikel verschijnt in onze serie Maatwerk in tijden van corona. Lees ook de artikelen over Drechtsteden (#2) en Den Haag Moerwijk (#1) in deze serie!

Mensen hebben geen groot netwerk, dat was al één van de redenen waarom ze dakloos raakten