De impact van corona op het gemeentelijke sociaal domein

Gemeenten hebben het druk met de zorg van en ondersteuning voor hun inwoners als gevolg van het coronavirus. Al meer dan 100.000 zelfstandig ondernemers klopten aan voor een Tozo-aanvraag. Ook neemt het aantal aanvragen voor bijstandsuitkeringen toe, maar re-integratie ligt grotendeels stil. Niet voor alle kinderen is thuisonderwijs vanzelfsprekend. De impact van de coronamaatregelen op gemeenten is groot. Divosa, nauw betrokken bij het Programma Sociaal Domein, brengt de effecten in kaart.

Bekijk het overzicht

Kaart met aantal coronabesmettingen

Bijstand voor ondernemers

Waar een middelgrote gemeente jaarlijks enkele tientallen aanvragen krijgt voor bijstand voor ondernemers, groeide dat aantal de afgelopen tijd naar tientallen per dag. Grotere gemeenten hadden begin april al minimaal duizend aanvragen binnen voor hun eigen zzp’ers. Gemeenten zetten extra medewerkers in om de aanvragen zo snel en goed mogelijk af te handelen.

Reguliere bijstandsuitkeringen

Ook het aantal aanvragen voor reguliere bijstandsuitkeringen groeit. In de ene gemeente gaat dat sneller dan in de andere gemeente. Dit zijn mensen die geen ww-rechten hebben opgebouwd en bij werkloosheid direct terugvallen op de bijstand. Zij kunnen bijstand aanvragen als zij geen andere middelen van bestaan hebben.

Gemeenten zijn snel en actiegericht

Medewerkers in het sociaal domein moeten hard werken om hun inwoners te kunnen helpen bij de prangende financiële problemen die nu ontstaan.

Lees verder op de website van Divosa

Photo by Brian McGowan on Unsplash