Noodstop voor ernstige schulden én boete

Als mensen met problematische schulden een boete krijgen, bijvoorbeeld voor het overtreden van verkeersregels, wíllen ze vaak hun boete wel betalen maar kunnen ze het niet. Hierdoor komen ze in nog grotere financiële problemen: de boetes en schulden stapelen zich op zonder uitzicht op afbetaling.


Het kabinet heeft daarom vanaf 1 april 2020 een zogenoemde "noodstopprocedure" ingevoerd bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Mensen met schulden en zonder uitzicht op betaling die een (verkeers)boete krijgen, kunnen een noodstop van maximaal 4 maanden aanvragen. De persoon die de noodstop krijgt moet zich bij de gemeente melden voor schuldhulpverlening.


Met de nieuwe procedure blijven boetes een straf, maar krijgen mensen ook een kans om hun leven weer op de rit te krijgen. Minister Dekker (Rechtsbescherming): "Mensen die wel willen betalen, maar vanwege problematische schulden niet kunnen, moeten we niet onnodig dieper in de problemen brengen."


Kijk voor meer informatie op de website van het CJIB

Bekeuring