Overgewicht? Dan hebben we het zo min mogelijk over gewicht

Hoe werken gemeenten, zorgverzekeraars, consultatiebureaus, scholen en andere organisaties samen om overgewicht terug te dringen bij de jeugd? Die vraag onderzoeken coalities in Alkmaar, Almere, Alphen aan den Rijn, Haarlem, Rotterdam, Smallingerland en Venray in het traject Terugdringen gezondheidsverschillen. In de gemeente Smallingerland leggen ze daarbij niet de nadruk op gewicht maar op een gezonde leefstijl en positieve ervaringen.

Ylse van Wieren, verpleegkundige jeugdgezondheidszorg GGD: ’Vroeger was het beleid voor kinderen met overgewicht vaak hetzelfde. Er was aandacht voor voeding en bewegen of er volgde een verwijzing naar de kinderarts of diëtiste. En dan regelmatig langskomen om te wegen – hoe beladen is dat. We kijken nu meer naar de achtergrond van het overgewicht. Soms is dit inderdaad te weinig beweging, maar ook ouderschap, stress in het gezin of zelfvertrouwen zijn belangrijke factoren. Het is een kwestie van goed luisteren, zo nodig maken we gebruik van andere professionals.’

Lees het artikel, dat eerder verscheen in het magazine van Programma Sociaal Domein

Overgewicht artikel magazine