Hoe versterk je de sociale basis in buurten?

Zorg dichtbij huis, minder specialisten in het gezin, sneller signaleren van problemen en minder eenzaamheid en armoede. Hoe versterk je de sociale basis in buurten? Dat onderzoeken gemeenten, Rijk en Movisie, zorg- en welzijnsorganisaties en inwoners in het traject Versterken sociale basis. Hoe pakt de gemeente Amstelveen dit aan?

Maarten Koster werkt als verzorger in een thuiszorgteam in de wijk Elsrijk in Amstelveen. Hij helpt mensen met wassen en aankleden en dient medicijnen toe. Graag legt hij verbinding tussen mensen in de buurt, en daarom gaat hij langs de deuren om mensen te vragen waar ze behoefte aan hebben.

‘Wat mensen aangeven, verschilt heel erg per straat en per persoon’, vertelt hij. ‘Ik beantwoord vragen, maak mensen wegwijs en signaleer dingen. Zo nodig kan ik extra hulp inschakelen. Als ik bijvoorbeeld zie dat een mantelzorger het moeilijk heeft, kan ik aanbieden dat wij een gedeelte overnemen.’

Ik beantwoord vragen, maak mensen wegwijs en signaleer dingen

Project 'Buurtjes'

Koster doet dit in het kader van het project ‘Buurtjes’, die Hans Steenvoorden, voorzitter van Stichting Stadsdorp Elsrijk, startte in overleg met de gemeente. De gemeente juicht initiatieven die de sociale basis in wijken versterken toe.

Amstelveen neemt mede om die reden ook deel aan het traject Versterken sociale basis. Naast Amstelveen doen ook de gemeenten Haarlem, Amersfoort, Hilversum, Gooise Meren, Tilburg, Venray, Súdwest-Fryslân, Hoorn, Montferland, Geldermalsen, Soest, Lansingerland men Aalsmeer mee.

In coalities, waarin ook welzijnsorganisaties en zorgorganisaties, bewoners en de Hogeschool van Amsterdam plaatsnemen, denken ze na hoe ze bewoners meer eigen regie kunnen geven en hoe ze de huidige sociale opgaven kunnen dragen.

Nina Anninga, ambtenaar Welzijn bij de gemeente Amstelveen: ‘Denk aan thema’s als vergrijzingen eenzaamheid, maar ook aan de groeiende internationale gemeenschap in Amstelveen.’

Werken in coalities

Maar hoe krijg je inzicht in de sociale opgaven in een wijk? ‘We hebben met opzet drie heel verschillende wijkengekozen, met uiteenlopende sociale behoeften. Zo krijgen we een redelijk representatief beeld van de sociale opgave van Amstelveen’, vertelt Anninga’s collega Ruben Batema.

Een van zijn tips om de sociale basis te versterken: werk met een smalle coalitie (gemeenten, bewoners en de Hogeschool van Amsterdam) samen met een brede coalitie (de smalle coalitie aangevuld met partijen als zorg- en welzijnsorganisaties). 'Dit is een mooie methode om mensen te bereiken.'

> Lees het gehele artikel en alle tips voor het versterken van de sociale basis. Uit: magazine Programma Sociaal Domein