03 maart Uitnodiging slotconferentie ‘Rol gemeenteraad, uniek samenspel’

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Stadhuis Almere, Stadhuisplein 1

Graag nodigen we je uit voor de slotconferentie van het traject Rol gemeenteraad, uniek samenspel op dinsdag 3 maart 2020 van 16.00 tot 20.00 uur in het stadhuis van Almere. Tijdens de slotconferentie delen we de resultaten van dit traject van het Programma Sociaal Domein.

In het traject Rol gemeenteraad, uniek samenspel hebben we op drie fronten gewerkt aan innovatie, aan een uniek samenspel tussen raad en college:

  • Vernieuwing in de manier waarop de raad haar rol als kadersteller en controleur kan invullen. Met optimaal gebruik van de kracht van de samenleving. Dus inclusief maatschappelijke organisaties en andere relevante stakeholders, en met aandacht voor de ombudsfunctie van raadsleden.
  • Vernieuwing in de manier waarop het college informatie aan de raad verstrekt en waarop de raad zelf haar eigen informatiepositie versterkt, met aandacht voor de ondersteuningsstructuur en samenwerking met het college.
  • Vernieuwing in het samenspel tussen raad en college, met als uitgangspunt ander meetbaar beleid. Daarin verwerkten we het gedachtengoed van maatschappelijk verantwoorden.

Waar komen we vandaan?

Op de startbijeenkomst van 24 januari 2019 presenteerden we de resultaten van het onderzoek naar het gebruik van de monitor sociaal domein in verschillende gemeente.

We startten tevens een verkenning naar de waarde van kwalitatieve informatie voor de kaderstellende en controlerende rol van raadsleden. Voor dit experiment haalden we input op bij de Werkplaats Sociaal Domein Flevoland.

Daarnaast deed de Raad voor het Openbaar Bestuur onderzoek naar de vraag: ‘Hoe geven gemeenteraden, vier jaar na aanvang van de decentralisaties, het democratisch proces vorm dat leidt tot plan- en besluitvorming over de gemeentelijke taken in het sociaal domein?’ De onderzoekers van de Raad hebben input opgehaald en meegenomen in hun onderzoek. 

Wat is het programma voor 3 maart?

Voor de slotconferentie hebben we een mooie mix van presentaties, discussies en werkvormen in de aanbieding, zoals:

  • Jeanette van de Korput, onderzoeker bij Hogeschool Windesheim, deelt de resultaten van het experiment over kwalitatieve informatie.
  • Veerle van den Broek deelt namens de Raad voor het Openbaar Bestuur de resultaten van hun onderzoek naar gemeenteraden (zie hiervoor).
  • Jan Dirk Pruim, griffier van Almere, neemt je mee in nieuwe vormen van dialoog en deliberatie, het ‘anders vastpakken’ in het sociaal domein.
  • Roelie Bosch, wethouder bij de gemeente Almere, gaat in op het unieke samenspel tussen raad en college, vanuit haar ervaring als raadslid en wethouder.

Dit alles onder leiding van dagvoorzitter Judith van der Meij-Baltus van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Kom ook!

Meld je aan voor deze slotconferentie via raadsgriffie@almere.nl. 

Praktisch

Waar? Stadhuis Almere, Stadhuisplein 1

Wanneer? Dinsdag 3 maart 2020

Tijdstip? Van 16.00 tot 20.00 (inbegrepen: een lichte maaltijd)